Osteopathie kan u helpen bij allerhande problemen, zoals nek- en rugklachten, gewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, orgaanklachten (zoals darmkrampen, constipatie, opgeblazen gevoel…)

Centraal in de osteopathie staat dat de oorzaak opgespoord en behandeld wordt. Zo kan het dat de oorzaak van uw rugpijn op een totaal andere plaats gelegen is. Tijdens de behandeling wordt heel het lichaam onderzocht en behandeld zodat alle mogelijke stoorzenders weggenomen worden en uw lichaam terug in balans komt te staan. Het komt er in feite op neer dat aan alles de normale beweeglijkheid wordt terug gegeven, met name aan de gewrichten, spieren, organen,…zodat het lichaam terug op een normale, fysiologische en gezonde manier kan functioneren.

De behandeling gebeurt louter manueel, dus enkel met de handen en zowel met behulp van zachte als iets hardere technieken.

Met welke klachten?

Een lijst met alle mogelijke indicaties is onmogelijk. Wanneer u twijftelt of osteopathie iets voor u kan betekenen, dan mag u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Een greep uit mogelijke klachten:

  • rugproblemen: pijn, lumbago, hernia, blokkades, spierstijfheid, beperkte beweeglijkheid, ischias,..
  • nekproblemen: pijn, hernia, whiplash, torticollis (scheefhals), beperkte beweeglijkheid, cervicobrachialgie (pijn in de nek met uitstraling naar de arm),…
  • gewrichtsproblemen: pijn, frozen shoulder, tenniselleboog, golferselleboog, carpaal tunnel syndroom,…
  • hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid.
  • sportletsels: verstuikingen, herhaalde ontstekingen, tendinitis, krampen, pijnen,..
  • orgaanklachten: oprispingen, maagzuur, opgeblazen gevoel, darmklachten, constipatie, verteringsklachten,…
  • neus/keel/oor: slijmen, oorontstekingen, slikproblemen.
  • gynaecologie: cyclusgebonden rugklachten en/of hoofdpijn.
  • zwangerschap: ongemakken thv bekken en rug, pre-e, postnatale opvolging.

Behandeling

Zie de pagina ‘Behandeling‘ onder het deeltje ‘Wat is osteopathie?’.

Medische begeleiding voor Stefaan Engels, dé marathonman

Het voorbije jaar heb ik de eer gehad Stefaan Engels, beter bekend als de marathonman, te mogen begeleiden. Hieronder vertel ik u in het kort mijn ervaringen.

Topsportmilieu

Wat kan ik betekenen als osteopaat in de begeleiding van een topsporter? Op die vraag moest ik een antwoord weten te vinden toen Stefaan Engels, dé marathonman, mij contacteerde om deel uit te maken van zijn medische begeleiding.

Dat osteopathie haar nut in topsport reeds langer heeft bewezen, zien we als snel als we eens rondom ons kijken. Steeds meer ploegen, in uiteenlopende disciplines, nemen een osteopaat op in hun medisch team. Zowel ploegsporters als individuele sporters hoort men met regelmaat spreken over hun positieve ervaringen met osteopathie, zowel in acute situaties als preventief in het voorkomen van blessures. De meerwaarde van de osteopathie ligt vooral in zijn holistische benaderingswijze van het lichaam van de atleet.

De ultieme uitdaging bij Stefaan echter was het feit dat hij élke dag opnieuw een topprestatie moest leveren. Dit in tegenstelling tot het “normale” topsportmilieu waarin vaak geleidelijk aan naar het hoogste niveau wordt gewerkt.

Uiteraard heeft ook Stefaan zich lange tijd voorbereid, maar eens gestart met de marathons, was er geen weg meer terug. Recuperatie moest snel en efficiënt kunnen gebeuren.

Behandelingen

Enkele maanden voor de start, kwam de Marathonman een eerste keer op consultatie. Hij zat toen reeds in volle voorbereiding en klaagde van latente pijn en druk ter hoogte van zijn lage rug, bekken en lies. na een uitgebreide anamnese van zijn medische voorgeschiedenis en huidige klachten, konden we op zoek gaan naar de probleemzones in zijn lichaam. Zoals verwacht, concentreerden de problemen zich niet enkel rond de bekkengordel (nochtans zijn enige klacht), maar ook op afstand vonden we meerdere knelpunten die konden leiden tot het ontstaan en onderhouden van zijn klachten. Alles werd genormaliseerd, zowel gewrichtsblokkades over de volledige wervelkolom en onderste ledematen, als musculaire en viscerale spanningen. Door zijn voorgeschiedenis van astma, dienden ook middenrif en longzones op punt gesteld te worden.

Na een 3-tal behandelingen leek alles soepel en gesmeerd en lopen en kon Stefaan aan zijn topprestatie beginnen. En zo geschiedde.

Blessures

Maar na een 3-tal weken belde Stefaan mij op een zondagavond in paniek op: hij was geblesseerd! De sportarts constateerde een ontsteking op een spier van zijn onderbeen. Alle hens aan dek dus om dit zo snel mogelijk op te lossen. Stefaan schakelde over op een handbike en ook ik ging met mijn handen aan de slag. De eerste weken van januari had Stefaan immers pech met ons weer: sneeuw, ijs, wind en kou hadden van de ondergrond alles behalve een ideaal parcours gemaakt. Zijn lichaam werd tot het uiterste gedreven en net omdat hij elke dag opnieuw een marathon moest lopen, kon hij niet snel genoeg meer recupereren.

Tijdens de osteopathische behandelingen ging er extra aandacht naar het losmaken van zijn voet- en enkelgewrichten zodat die opnieuw hun rol als schokdemper en krachtoverbrengers optimaal konden vervullen. Daarnaast werden ook knieën, heupen, bekken, lage rug en zo tot hoogcervicaal gecontroleerd en genormaliseerd waar nodig. Op die manier kon elk gewricht zijn gewrichtsvlakken ten volle benutten, doorbloeding werd geoptimaliseerd, waardoor afvoer van afvalstoffen en aanvoer van voedingstoffen prima konden verlopen. Neurale doorbloeding en spierspanning herstelden zich. Zo kon Stefaan, in combinatie met de nodige rust en aanvullende medische behandelingen, na een 3-tal weken terug zijn loopschoenen aantrekken en begon hij opnieuw.

Prestaties

Wat toen nog een vraag was, werd gaandeweg duidelijk: alles liep gesmeerd. Zijn lichaam vond de juiste weg en kon snel recupereren. Kleine ongemakken werden verholpen indien nodig. De frequentie van behandelen werd afgebouwd en aangepast waar nodig. Tijdens de osteopathische sessies werden bewegingsbeperkingen opgespoord en behandeld, waardoor het zelfgenezend vermogen van zijn lichaam gestimuleerd werd en elke dag opnieuw gepresteerd kon worden.

Want die eerste weken waren niet de laatste waarin de Marathonman te maken kreeg met moeilijke ondergronden. Stefaan trok naar het buitenland en heeft in de meest uiteenlopende situaties gelopen : heuvelachtig en vlak, harde en zachte ondergronden, grintwegen en zand, warm en koud, regen en wind,…met telkens minder dan 20 uur om te recupereren. Geen enkele keer heeft Stefaan nog blessures gehad, enkel wat ongemakken zoals vermoeidheid en stramme spieren. Dit bewijst dat niet enkel omgevingsfactoren een rol spelen, veel belangrijker is hierbij een harmonieus functioneren van elk orgaan, elke gewricht en elke spier in zijn lichaam. Ook mag gezegd worden dat Stefaan, naast een sterk lichaam, over een uitzonderlijke wilskracht en doorzettingsvermogen beschikt. Die combinatie leidde tot een topprestatie !

De grondprincipes van de osteopathie indachtig, zijnde: functie creëert structuur en vice versa, het lichaam als eenheid, het belang van de ciruculatie (bloedvaten, lymfe en zenuwbanen) en het zelfgenezend vermogen van het lichaam, is het duidelijk dat osteopathie onmiskenbaar zijn nut heeft bewezen in het bereiken van Stefaans doel: elke dag opnieuw sport op het hoogste niveau, 365 dagen na elkaar.

Het is een ongelooflijke prestatie die Stefaan ons getoond heeft en ik vond het dan ook een eer om hem te mogen begeleiden en deel uit te maken van zijn medisch team. Nogmaals, Stefaan: proficiat!

© 2021 Mijn Osteopaat - Privacyverklaring - Website door Bram D.B.