Met welke klachten?

Huilbaby’s, baby’s met het K.I.S.S. syndroom (dit is wanneer uw kindje zijn of haar hoofd schuin houdt en dit niet kan corrigeren, of de neiging heeft om te overstrekken), slecht slapende of onrustige baby’s, kinderen met het K.I.D.D. syndroom of andere ontwikkelingsproblemen hebben vaak last van spanningen in de schedel, die voor of tijdens de bevalling zijn ontstaan. Deze spanningen leiden tot een onaangenaam gevoel en verstoren de werking van de hersenen en de zenuwen

Refluxbaby’s, baby’s die last hebben van darmkrampjes of ontlastingsproblemen hebben vaak last van spanningen rond organen in de buik. Of deze kunnen ook terug te leiden zijn tot problemen in de nek en rond de schedel.

In al deze gevallen is het zinvol om een osteopaat te raadplegen. Een osteopaat is in staat om te voelen waar de spanningen in de schedel zich bevinden en is als geen ander in staat om deze spanningen op te lossen.

Een osteopaat kan door een gedegen training, ervaring en specifieke kennis, met heel milde technieken de spanningen in de schedel en buik vrijmaken. Hierdoor wordt de normale functie van de hersenen en de organen in de buik hersteld en verdwijnen de klachten. De behandeling gebeurt enkel met de handen en is pijnloos en onschadelijk voor uw kind.

Oorzaken van klachten

Een bevalling vraagt heel wat van uw baby. Om door het geboortekanaal te kunnen, moet de schedel vervormen waarbij de verschillende botjes over elkaar heen schuiven. Dit is een normaal fenomeen en wordt het Moulding proces genoemd. Als echter, door een af andere reden, de bevalling anders verloopt als normaal, krijgt uw baby nog grotere krachten te verwerken. Hierdoor kunnen spanningen optreden ter hoogte van de schedel, het nekje en/of elders in de wervelkolom en het bekken. Als deze spanningen of restricties na de geboorte niet worden gecorrigeerd, kan dit leiden tot klachten. Zenuwen die uit de schedel treden kunnen onder spanning komen te staan, de goede aan-en afvoer van bloed en lymfe kan verstoord worden, enzovoort. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op de vrije beweging van de organen in de buik. Deze kunnen dan de zware taak die ze in een groeiend lichaam hebben, niet meer aan en leiden op die manier tot klachten (buikpijn, constipatie, darmkrampjes, weerstandsproblemen…)

Mogelijke oorzaken van problemen bij uw baby zijn:

  • vroeggeboorte (prematuur)
  • te snelle of te langzame bevalling
  • foute ligging (bv. stuitligging, sterrekijker)
  • tangverlossing
  • keizersnede
  • bevalling die werd ingeleid
  • vruchtwater in de longen
  • navelstreng om de hals

Behandeling

Een baby of een klein kind kan je niet op dezelfde manier behandelen als een volwassene. Alhoewel het concept osteopathie altijd hetzelfde blijft, is de praktische uitvoering anders.

Eerst en vooral moet je bij de behandeling van baby’s en kinderen er rekening mee houden dat de verhoudingen in het lichaam anders zijn dan bij een volwassene. Zo is de lever (in verhouding tot de rest van het lichaam) relatief veel groter dan bij volwassenen. Daarnaast zijn de organen en weefsels bij baby’s natuurlijk kwetsbaarder dan bij volwassenen. Dit vereist niet enkel een goede kennis van de bouw van het lichaam van kleine kinderen, maar heeft ook gevolgen voor de uitvoering van technieken.

De technieken die gebruikt worden bij baby’s en kleine kinderen zijn uiterst zacht. Er wordt nooit “gekraakt” zoals vaak wordt gevreesd.

Vaak zijn de problemen binnen een beperkt aantal behandelingen opgelost.

© 2021 Mijn Osteopaat - Privacyverklaring - Website door Bram D.B.